Isu Kahwin Muda


Baru-baru ini banyak isu mengenai kahwin muda. Di arab Saudi terdapat isu yang sama namun berbeza sedikit, iaitu bakal suami adalah jauh lebih tua dari bakal isteri. umur si bakal isteri boleh disamakan dengan pangkat cucu.. 🙂 . Namun begitu lain pula di Malaysia , isu sekolah untuk pelajar hamil. Apa yang saya fahami tentang isu ini adalah sekolah ini ditubuhkan bagi pelajar perempuan yang digalakkan berkahwin awal dan mengandung semasa didalam masa persekolahan.

Terdapat beberapa percanggahan pendapat dalam isu ini diantara fahaman parti politik. Menurut apa yang saya faham dengan berita tentang bantahan pelajar berkahwin awal ini ,hujah mereka mengatakan memberi masalah kepada masyarakat dan terlalu muda berkahwin ( mereka ini dikategorikan sebagai kanak-kanak dalam undang-undang sivil yang digubal oleh orang kafir nih!!) . Dari sudut islam pula , syarat untuk berkahwin (rukun kahwin) adalah lelaki / perempuan yang akil baligh… dan tidak menekankan pasal umur…

seperti kita sedia maklum, terdapat beberapa hukum nikah kahwin ini perlu dipatuhi.. adakalanya kahwin ini diWAJIBkan …adakalanya diGALAKkan…diHARUSkan …diHARAMkan bersesuaian dengan keadaan pasangan dan tempat dimana pasangan tersebut. Dalam surat kabar dan media elektronik selalu melaungkan ikutilah ajaran islam..namun diperingkat penggubalan undang2 kita masih lemah.. para ibubapa hendaklah membina mentaliti yang kental dan  kreatif untuk anak-anak mereka. Curahkanlah ilmu islamiyah dalam diri dan berterus-terusanlah mengingati-ingati.

Advertisements

2 Responses to Isu Kahwin Muda

  1. lan says:

    masalahnya budak2 sekarang umurnya aje tua,tapi perangai macam2 budak sekolah.Orang dulu umur 12 tahun dah boleh pikul tanggungjawab sebagai suami isteri.
    Aku rasa maner2 yang matang tu bolehlah.Mak bapak pun boleh agak anak mana yang terlebih matang tu.

    • mantiqo says:

      🙂 betul tu…ada pendapat mengatakan cara ajar anak zaman dulu lain …. cara ajara anak zaman sekarang lain…tapi masih sama cara ajarannya …namun ada sedikit je yang berubah…orang2 kita nie terlalu ikutkan saja tanpa memikirkan yg terbaik utk anak.sepatutnya kita sebagai org tua prlu berkomunikasi lebih pada anak supaya anak dpt “baja” yg baik…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: