Beza Windows dengan Ubuntu Linux


pada masa sekarang ramai tertanya2 apakah itu linux ubuntu? adakah ia sejenis kuih? bukan … ianya sejenis Operating System… namun bila kita sebut Windows dalam dunia komputer pasti orang tau apakah itu…biasanya orang selalu tanya… “window apa ngko pkai?” jawab org tu ” aku pkai window mac” jwpn yang lain “aku pkai window ubuntu ” …sebenarnya jwpn tu perlu pembetulan …bukan “windows” tetapi “OS” atau “operating system”

terdapat banyak perbezaan tentang Windows dengan Linux .

1. Ubuntu adalah OS free namun Window adalah OS berbayar.

bukti ubuntu tu free adalah ia adalah opensource, korang boleh try install dalam pc lepastu update ataupun download free software kat menu Application ->Ubuntu Software Center. Ubuntu ni ada bagi CD Ubuntu free lagi tu…

kalu korang beli CD windows ori pun …software lainnya belum tentu free…ye tak?

2. Ubuntu senang configure devices dia berbanding windows…

kalo nak pasang USB modem tu dalam windows kena install…kalo software dalam USB modem tu corrupt?gimana??🙂 payah lagi nk surf n cari software dalam tenet tuh? pasang device lain pun sama gak..

kalo pkai ubuntu nie senang la… plug in usb modem pastu setting and configure jer…

3. Masa pemasangan OS windows agak lama berbanding Ubuntu.

Yang nie takyah nak explain lagi … senang kasi paham … Ubuntu is better fast installation than Windows.

4. Peratusan jangkitan virus pada Ubuntu adalah amat amat rendah berbanding windows.

Kebanyakan Virus menyerang OS Windows kerana ramainya pengguna dan linux ubuntu nie tidak dapat jangkitan dari OS windows tu… kerana struktur datanya yang berlainan. Namun begitu letakkan AntiVirus juga dalam ubuntu sebagai pencegahan…mana la tau kan? virus nie lahir tiap2 saat didunia nie…

5. Ubuntu nie banyak bulit in eyecandy berbanding windows.

Pada pengguna Ubuntu tegar tu memang mereka suka akan eyecandy ataupun efek dalam ubuntu…efek dalam ubuntu tu langsung tidak memberatkan running proccess dalam pc. Berbeza dengan windows eyecandy nya hanya terBuilt-in untuk window vista keatas sahaja. Window vista kebawah tu biasa jer…tapi masih gak berat dan slow..

setakat ini sajalah pendedahan atau expose saya. Nanti bersambung dengan topik baru.

4 Responses to Beza Windows dengan Ubuntu Linux

  1. ady berkata:

    masta,

    xde ke gambo atau camner interface U Buntu tu nie.. leh bagi screen shot tak..

  2. muhd firdaus berkata:

    tapi antara due tu mne yang lebih berkualiti……

    • mantiqo berkata:

      ubuntu – risiko utk tkena virus tu agak payah bbanding windows.ringan dan pantas.free.

      windows-risiko virus mmg byk,tp dpt main game bnyk. tpulang pd tuan nk memilih yg mana yg rasa tbaik.bagi saya ubuntu mmg terbaik.payah nk tkena virus.slmat smua data saya..😀

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: