Evolusi Microsoft Windows


Banyak pengguna PC lama menjejaki sistem pengendalian Microsoft Windows ® untuk keluaran 1990 dari Windows 3.0, versi Hangat pertama dari Windows dan versi pertama pengguna PC Windows banyak yang pernah cuba. Namun, Microsoft awalnya mengumumkan produk Windows tujuh tahun yang lalu dan merilis versi pertama pada tahun 1983.

Windows 1,0 tempat produk-ciri baru sistem operasi, tetingkap ubin dan antara muka pengguna grafik (GUI).

1985: Windows 1.0

Versi pertama Windows menyediakan sebuah persekitaran perisian baru untuk mengembangkan dan menjalankan aplikasi yang menggunakan memaparkan bitmap dan mouse menunjuk peranti. Sebelum Windows, pengguna PC mengandalkan kaedah ® MS-DOS dari menaip arahan pada C prompt (C: \). Dengan Windows, pengguna pindah mouse ke titik dan klik jalan melalui tugas-tugas, seperti aplikasi bermula.


Selain itu, pengguna Windows boleh beralih di antara beberapa aplikasi berjalan secara bersamaan. Produk ini termasuk serangkaian aplikasi desktop, termasuk program pengurusan fail MS-DOS, kalendar, fail kad, notepad, kalkulator, jam, dan program telekomunikasi, yang membantu pengguna menguruskan kegiatan sehari-hari.

1987: Windows 2.0

Windows 2.0 mengambil keuntungan dari proses meningkatkan kelajuan prosesor Intel 286, memori diperluas, dan antar-aplikasi kemampuan komunikasi yang mungkin melalui Dynamic Data Exchange (DDE).Dengan sokongan grafik dipertingkatkan, pengguna kini boleh tumpang tindih tetingkap, kawalan susun atur skrin, dan menggunakan kombinasi keyboard untuk bergerak pantas melalui operasi Windows. Banyak pengembang menulis aplikasi pertama mereka berasaskan Windows untuk keluaran ini.

Keluaran tindak lanjut, Windows 2,03, mengambil keuntungan dari mod Terlindung dan kemampuan memori dipanjangkan dari prosesor Intel 386. Windows Selepas keluaran terus meningkatkan kelajuan, kehandalan, dan kegunaan dari PC serta desain interface dan kemampuan.

1990: Windows 3.0

Pelepasan utama ketiga dari platform Windows dari Microsoft menawarkan peningkatan prestasi, maju grafik dengan 16 warna, dan sokongan penuh dari prosesor Intel 386 lebih kuat. Gelombang baru 386 PC membantu meningkatkan populariti Windows 3.0, yang menawarkan pelbagai ciri-ciri yang berguna dan kemampuan, termasuk:

Program Manager, File Manager, dan Pengurus Cetak.
Sebuah aplikasi yang sama sekali ditulis semula pembangunan persekitaran.
Sebuah set peningkatan ikon Windows.

Populariti Windows 3.0 meningkat dengan menerbitkan kit pembangunan perisian Windows baru (SDK), yang membantu pengembang peranti lunak lebih menumpukan pada penulisan aplikasi dan tidak pada penulisan pemacu peranti. penerimaan luas di antara hardware pihak ketiga dan pengembang peranti lunak membantu bahan api kejayaan Windows 3.0.

1993: Windows NT 3.1

Ketika Microsoft Windows NT ® dikeluarkan untuk pengeluaran pada tarikh 27 Julai 1993, Microsoft bertemu tonggak penting: penyelesaian projek bermula tahun 1980-an untuk membina sebuah sistem operasi lanjutan baru dari awal. “Windows NT mewakili tidak kurang dari suatu perubahan mendasar dalam cara bahawa syarikat boleh mengatasi keperluan pengkomputeran perniagaan mereka,” kata Ketua Microsoft Bill Gates di keluaran.

Laman ini diwakili dalam nama produk: “NT” singkatan dari teknologi baru. Untuk menjaga konsistensi dengan Windows 3.1, sebuah rumah yang mapan dan perniagaan sistem operasi pada saat itu, sistem operasi Windows NT yang baru bermula dengan versi 3.1. Tidak seperti Windows 3.1, Namun, Windows NT 3.1 merupakan sistem operasi 32-bit.

Windows NT adalah sistem operasi Windows pertama untuk menggabungkan sokongan untuk high-end, pelanggan / pelayan aplikasi perniagaan dengan aplikasi industri terkemuka produktiviti peribadi. Awalnya terdapat dalam dua desktop (workstation) versi dan versi server yang disebut Windows NT Advanced Server.Versi desktop disambut baik oleh pemaju kerana keselamatan, kestabilan, dan Microsoft Win32 ® antaramuka pengaturcaraan aplikasi (API)-kombinasi yang membuat lebih mudah untuk menyokong program kuat. Hasilnya adalah sebuah platform perniagaan strategik yang juga boleh berfungsi sebagai workstation teknikal untuk menjalankan high-end engineering dan aplikasi saintifik.

Selain itu, sistem operasi pecah tanah baru di keselamatan, kekuasaan sistem operasi, prestasi, skalabilitas desktop, dan kehandalan. Ciri-ciri baru termasuk scheduler preemptive multitasking untuk aplikasi berasaskan Windows, rangkaian bersepadu, domain keselamatan pelayan, OS / 2 dan subsistem POSIX, sokongan untuk beberapa arsitektur prosesor, dan sistem fail NTFS.

1993: Windows for Workgroups 3.11

Sebuah superset dari Windows 3.1, Windows for Workgroups 3.11 ditambah workgroup peer-to-peer dan sokongan domain rangkaian. Untuk pertama kalinya, PC berasaskan Windows adalah rangkaian-aware dan menjadi bahagian integral dari pelanggan muncul / pelayan pengkomputeran evolusi.

Windows for Workgroups digunakan dalam rangkaian kawasan tempatan (LAN) dan pada PC standalone dan komputer laptop. Ia menambah ciri-ciri menarik khusus bagi pengguna korporat, seperti konfigurasi terpusat dan keamanan, secara signifikan meningkatkan sokongan untuk rangkaian Novell Netware, dan perkhidmatan akses remote (RAS).

1994: Windows NT 3.5 Workstation

Windows NT Workstation 3.5 keluaran yang diberikan peringkat tertinggi perlindungan namun untuk aplikasi perniagaan kritikal dan data. Dengan sokongan standard grafik OpenGL, sistem operasi ini membantu daya aplikasi high-end untuk pembangunan perisian, kejuruteraan, analisis kewangan, sains, dan perniagaan-tugas penting.

Produk ini juga menawarkan peningkatan prestasi 32-bit dan menyokong aplikasi yang lebih baik, termasuk sokongan untuk fail Netware dan pelayan cetak. Ciri-ciri lain termasuk peningkatan produktiviti kemampuan untuk menggunakan ramah, nama fail yang panjang hingga 255 aksara.

1995: Windows 95

Windows 95 adalah pewaris dari desktop tiga tujuan umum yang ada sistem operasi dari Microsoft, Windows 3.1 Windows for Workgroups, dan MS-DOS. Windows 95 mengintegrasikan 32-bit TCP / IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) stack untuk sokongan built-in Internet, rangkaian dial-up, dan baru Plug and Play kemampuan yang membuatnya mudah bagi pengguna untuk memasang peranti keras dan peranti lunak.

Sistem operasi 32-bit juga menawarkan peningkatan kemampuan multimedia, ciri lebih canggih untuk pengkomputeran mobile, dan rangkaian bersepadu.

1996: Windows NT 4.0 Workstation

Ini upgrade ke sistem operasi Microsoft desktop perniagaan membawa peningkatan kemudahan penggunaan dan pengurusan yang disederhanakan, throughput rangkaian yang lebih tinggi, dan alat untuk mengembangkan dan mengatur intranet. Windows NT Workstation 4.0 termasuk Hangat Windows 95 antara muka pengguna rangkaian belum memberikan sokongan untuk meningkatkan akses yang lebih mudah dan lebih selamat untuk internet dan intranet syarikat.

Pada bulan Oktober 1998, Microsoft mengumumkan bahawa Windows NT tidak lagi membawa inisial NT dan bahawa versi utama berikutnya dari sistem operasi perniagaan akan disebut Windows 2000.

1998: Windows 98

Windows 98 adalah upgrade dari Windows 95. Digambarkan sebagai sistem operasi yang “Kerja Better, Plays Better,” Windows 98 adalah versi pertama Windows yang direka khas untuk pelanggan-pelanggan.

Dengan Windows 98, pengguna boleh mencari maklumat lebih mudah pada PC mereka serta Internet. Lain kemudahan menggunakan pembaikan termasuk kemampuan untuk membuka dan menutup aplikasi lebih cepat, sokongan untuk membaca cakera DVD, dan sokongan untuk bus siri universal (USB) peranti.

1999: Windows 98 Second Edition

Windows 98 SE, sebagaimana yang sering disingkat, adalah update inkremental ke Windows 98. Hal ini menawarkan pelanggan pelbagai keserasian hardware baru dan dipertingkatkan dan ciri berkaitan internet.

Windows 98 SE membantu meningkatkan pengalaman online pengguna dengan pelayar Internet Explorer 5,0 teknologi dan Microsoft Windows NetMeeting ® 3,0 perisian persidangan. Hal ini juga termasuk Microsoft ® DirectX API 6.1, yang menyediakan sokongan multimedia ditingkatkan untuk Windows, dan menawarkan kemampuan rangkaian rumah melalui berkongsi sambungan internet (ICS). Windows 98 SE juga pelanggan pertama sistem operasi dari Microsoft mampu menggunakan pemacu peranti yang juga bekerja dengan sistem operasi Windows NT perniagaan.

2000: Windows Millennium Edition (Windows Me)

Direka untuk pengguna komputer di rumah, Windows Me menawarkan pelanggan banyak muzik, video, dan tambahan dan perbaikan rangkaian rumah kehandalan.

Contohnya, untuk membantu pelanggan menyelesaikan masalah sistem mereka, ciri System Restore membolehkan pengguna memainkan kembali tatarajah PC software mereka untuk sebuah tarikh atau masa sebelum masalah berlaku. Windows Movie Maker yang diberikan pengguna dengan alat untuk digital mengedit, menyimpan, dan berkongsi video di rumah. Dan dengan Microsoft Windows Media ® Player 7 teknologi, pengguna boleh mencari, menyusun, dan memainkan media digital dengan mudah.

Windows Me merupakan sistem pengendalian Microsoft terkini yang didasarkan pada asas kod Windows 95.Microsoft mengumumkan bahawa semua sistem operasi produk masa depan akan didasarkan pada Windows NT dan Windows 2000 kernel.

2000: Windows 2000 Professional

Windows 2000 Professional product boxLebih dari sekedar upgrade ke Windows NT, Workstation 4.0 Windows 2000 Professional juga didesain untuk menggantikan Windows 95, Windows 98, dan Windows NT Workstation 4.0 pada semua desktop perniagaan dan laptop.Dibina di atas Windows NT Workstation 4.0 terbukti pangkalan kod, Windows 2000 menambah peningkatan besar dalam kebolehpercayaan, kemudahan penggunaan, Internet keserasian, dan sokongan untuk pengkomputeran mobile.

Perbaikan antara lain, Windows 2000 Professional dimudahkan pemasangan peranti keras dengan menambah sokongan untuk peranti keras Plug baru dan Play, termasuk rangkaian maju dan produk wayarles, peranti USB, IEEE 1394 peranti, dan peranti inframerah.

Windows XP 64-bit Edition logo

Windows XP Edisi 64-Bit memenuhi keperluan pengguna elektrik dengan workstation yang menggunakan prosesor Intel Itanium 64-bit. Client 64-bit pertama sistem operasi dari Microsoft, Windows XP 64-Bit Edition direka untuk khusus, teknikal workstation pengguna yang memerlukan sejumlah besar memori dan prestasi floating point di daerah seperti filem kesan khas, animasi 3D, teknik, dan sains aplikasi.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat Windows XP 64-bit Edition laman web.

2002: Windows XP Media Center Edition


Windows XP Media Center Edition logo

Untuk pengkomputeran rumah dan hiburan, Microsoft merilis Windows XP Media Center Edition sistem operasi pada Oktober 2002 untuk media center PC khusus.

Dengan semua manfaat Windows XP Professional, Media Center Edition menambah menyenangkan media digital dan pilihan hiburan, membolehkan pengguna rumah untuk browsing internet, menonton televisyen hidup, berkomunikasi dengan rakan dan keluarga, menikmati muzik digital dan koleksi video, menonton DVD, dan bekerja dari rumah.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat Windows XP Media Center Edition laman web.

2002: Windows XP Tablet PC Edition

Windows XP Tablet PC Edition

Visi industri lama dipegang pengkomputeran berasaskan mainstream pena menjadi kenyataan apabila Microsoft melancarkan Windows XP Tablet PC Edition pada bulan November, 2002. Evolusi logik dari komputer notebook, Tablet PC termasuk pena digital untuk kemampuan pengenalan tulisan tangan, tetapi boleh digunakan dengan keyboard atau mouse, juga boleh.

Selain itu, pengguna boleh memulakan aplikasi Windows yang sudah ada XP.Hasilnya adalah sebuah komputer yang lebih fleksibel dan mobile dari PC notebook tradisional.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat Windows XP Tablet PC Edition laman web.

bersambung….. 🙂

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: