Mengapa melayu dihina??


Sekarang ini bnyk blog dan thread yg byk mghina kaum2 terutamanya kaum melayu. Mengapakah perlu mghina? mgapa plu melayu yg dihina? adakah dgn mghina itu dpt membina mentaliti org2 melayu? adakh sekadar berkokok dlm satu tempat sahaja? adakh hnya 1 klompok saja yg mnyedari untuk niat membetulkan kpincangan mentaliti melayu?

bg saya..kita slaku saudara semelayu dan seislam perlu bertindak lebih bertubi2 lagi untuk mlawan dkyah UMNO. saya bukan nk mmihak sesiapa. Sekarang ini bnyk fitnah diantara pihak parti politik bertelagah mjaja kelebihan mereka msing2..
kita boleh mcontohi gerakan islam yg berlaku pd tahun 40an di Mesir,dimana gerakan Ikhwanul Muslimin memang begitu pesat kecemerlangan dlm membina modal insan.Bukan itu saja, gerakn itu mjadi parti politik pada suatu masa dahulu. Kita perlu belajar bagaimana mereka (GIM) itu bergerak. Mereka mampu menghantar sukarelawan ke Palestin. Saya kadang2 kecewa dan menegur dengan penulisan artikel yang menghina melayu. Walaupun perkara yang dihina itu adalah satu yang benar ,tapi tukarkan ayat itu kepada yang bersifat teguran. Jika 1000 orang mendoakan dan menghina melayu.Itu adalah satu doa. Ingatlah, apa yang kita selalu cakapkan itu adalah satu doa. Allah maha mengetahui, jagalah tatacara kita bercakap. Saya selaku orang islam berbangsa Melayu memohon kepada semua umat islam berbangsa melayu agar berhenti daripada merendah2kan bangsa sendiri,memberi semangat kepada satu sama lain,janganlah kamu bercerai berai,jika kamu bertelagah ,kembalikan itu kepada Allah dan Rasul (yakni Alquran dan Hadis),jangan kita hanya bercakap sahaja tanpa bertindak. Kita ada kuasa untuk memilih. Fikirkanlah

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: