4 langkah untuk memasang wayarles di rumah anda


Anda boleh menggunakan rangkaian wayarles untuk berkongsi akses internet, fail, pencetak, dan banyak lagi. Atau anda boleh menggunakannya untuk melayari Web apabila anda sedang duduk di sofa atau di halaman anda. Tambahan pula, lebih mudah untuk memasang daripada yang anda fikirkan.

Nota: Untuk pengguna Windows Vista, kami cadangkan memasang Windows Vista Service Pack 1 sebelum menyiapkan rangkaian wayarles anda. Untuk pengguna Windows XP, kami cadangkan memasang Windows XP Service Pack 3. Walaupun pakej perkhidmatan yang tidak diperlukan untuk rangkaian wayarles, itu tidak membuat hal-hal jauh lebih mudah dan membantu melindungi anda terhadap serangan hacker, worm, dan penyusup Internet yang lain.

1. Pilih peralatan wayarles anda
Langkah pertama ialah untuk memastikan bahawa anda mempunyai peralatan yang anda perlukan. Apabila anda sedang mencari produk di kedai-kedai atau di Internet, anda mungkin melihat bahawa anda boleh memilih peralatan yang menyokong tiga teknologi berbeza rangkaian wayarles: 802.11a, 802.11b, dan 802.11g. Kami menyarankan 802.11g, kerana menawarkan prestasi yang sangat baik dan serasi dengan hampir semuanya.

Daftar Belanja

1. Sambungan Internet Broadband

2. Wireless router

3. Sebuah komputer dengan built-in menyokong rangkaian wireless adapter atau            rangkaian wayarles

4. Sebuah router wayarles

Router menukar isyarat datang di sambungan Internet anda menjadi siaran wayarles, semacam seperti stesen pangkalan telefon tanpa kord. Pastikan anda mendapatkan router wayarles, dan bukan titik akses wayarles.

Sebuah penyesuai rangkaian wayarles

Adapter rangkaian secara wayarles menyambung komputer anda ke router wayarles anda. Jika anda mempunyai komputer baru anda mungkin sudah memiliki kemampuan wayarles built in Jika hal ini berlaku, maka anda tidak akan memerlukan penyesuai rangkaian wayarles. Jika anda perlu membeli adaptor untuk komputer desktop, membeli USB adapter rangkaian wayarles.Jika anda mempunyai laptop, membeli adapter rangkaian PC berasaskan kad. Pastikan bahawa anda mempunyai satu adaptor untuk setiap komputer di rangkaian anda.

Nota: Untuk membuat persediaan yang mudah, pilihlah adapter rangkaian yang dibuat oleh vendor yang sama yang membuat router wayarles anda. Contohnya, jika anda menemukan harga yang baik pada router Linksys, pilih penyesuai Linksys rangkaian untuk pergi bersamanya. Untuk membuat belanja lebih mudah, membeli bundel, seperti yang sedia ada daripada D-Link, Netgear, Linksys, Microsoft, dan Buffalo. Jika anda mempunyai sebuah komputer desktop, pastikan bahawa anda mempunyai port USB yang tersedia untuk pasang penyesuai rangkaian wayarles ke dalam. Jika anda tidak mempunyai USB port terbuka, membeli hub untuk menambah port tambahan.

2. Sambung router wayarles anda
Kerana anda akan terputus sementara dari Internet, cetak panduan ini sebelum anda melangkah lebih jauh.

Pertama, cari kabel modem atau modem DSL dan cabut untuk mematikannya.

Selanjutnya, terhubung router wayarles anda ke modem anda.Modem anda harus tetap terhubung terus ke Internet.Kemudian, selepas anda sudah menyambung semuanya, komputer anda secara wayarles akan disambungkan ke router, dan router akan menghantar komunikasi melalui modem anda ke Internet.

How to go wireless

Selanjutnya, terhubung router ke modem anda:

Nota: manual di bawah ini berlaku untuk Linksys router wayarles.Port pada router anda mungkin diberi label berbeza, dan gambar mungkin kelihatan berbeza di router anda. Semak dokumentasi yang dibekalkan dengan peranti anda untuk mendapatkan bantuan tambahan.

Jika saat ini anda mempunyai komputer anda terhubung langsung ke modem anda: Cabut kabel jaringan dari bahagian belakang komputer anda, dan sambungkan ke port berlabel Internet, WAN, atau WLAN di belakang router anda.

Jika anda saat ini tidak memiliki komputer yang disambungkan ke internet: Pasang salah satu hujung kabel rangkaian (termasuk dengan router anda) ke modem anda, lalu sambungkan hujung kabel rangkaian ke Internet,Port  WAN, atau WLAN pada router wayarles anda.

Jika saat ini anda mempunyai komputer anda disambungkan ke router: Cabut kabel rangkaian yang disambungkan ke Internet, WAN, atau WLAN port dari router anda saat ini, dan plug hujung kabel ke internet, WAN, atau port WLAN pada router wayarles anda . Lalu, cabut kabel rangkaian lain, dan plug mereka ke dalam port yang terdapat pada router wayarles anda. Anda tidak perlu lagi router asli anda, kerana router wayarles anda baru menggantikan itu.

wireless modem lights

Selanjutnya, pasang dan aktifkan kabel atau modem DSL. Tunggu beberapa minit untuk memberikan waktu untuk bersambung ke Internet, dan kemudian pasang di dan hidupkan router wayarles anda. Setelah satu minit, Internet, WAN, atau WLAN cahaya pada router wayarles anda harus menyala, menunjukkan bahawa ini berjaya disambungkan ke modem anda.

3. Configurasi router wayarles anda

wireless cables

Menggunakan kabel rangkaian yang datang dengan router wayarles anda, sementara anda harus menyambung komputer anda ke salah satu port rangkaian terbuka pada router wayarles (port yang tidak diberi label Internet, WAN, atau WLAN). Jika anda perlu, menghidupkan komputer anda. Secara automatik akan disambungkan ke router anda.

Selanjutnya, buka Internet Explorer dan taip alamat untuk menyediakan router.

Anda mungkin akan diminta untuk password. Alamat dan kata laluan yang anda gunakan akan berubah-ubah bergantung pada jenis router anda miliki, sehingga lihat arahan yang dibekalkan dengan router anda.

Sebagai rujukan cepat, jadual ini menunjukkan alamat lalai (default), username, dan password untuk beberapa pengeluar router umum.

Router Address Username Password
3Com http://192.168.1.1 admin admin
D-Link http://192.168.0.1 admin
Linksys http://192.168.1.1 admin admin
Microsoft Broadband http://192.168.2.1 admin admin
Netgear http://192.168.0.1 admin password

 

Internet Explorer akan menampilkan halaman konfigurasi router anda. Sebahagian besar tetapan lalai harus baik-baik, tetapi anda harus menyediakan tiga perkara:

Nama rangkaian wayarles anda, yang dikenali sebagai SSID.Nama ini mengenalpasti rangkaian anda. Anda perlu memilih sesuatu yang unik yang tidak ada tetangga anda akan menggunakan.

Wireless penyulitan (WEP) atau Wi-Fi Protected Access (WPA), yang membantu melindungi rangkaian wayarles anda. Untuk kebanyakan router, anda akan memberikan passphrase yang menggunakan router untuk menghasilkan beberapa kunci.Pastikan passphrase anda adalah unik dan panjang (anda tidak perlu menghafalnya).

Administrative Password, yang mengawal rangkaian wayarles anda. Sama seperti password, tetapi tidak harus menjadi kata yang dapat anda temukan di kamus, dan harus kombinasi huruf, angka, dan simbol. Pastikan anda dapat mengingati kata laluan ini, kerana anda akan memerlukannya jika anda pernah perlu mengubah setting router anda.

Langkah-langkah yang tepat anda ikuti untuk menyediakan tatacara ini berbeza-beza bergantung pada jenis router anda miliki. Setelah setiap CONFIGURATION SETTING , pastikan anda klik SAVE SETTING, APPLY, atau OK untuk menyimpan perubahan anda.

Sekarang, anda perlu keluarkan kabel jaringan dari komputer anda.

4. Sambungkan komputer anda ke rangkaian wayarles
Windows 7

Windows Vista

Jika komputer anda tidak mempunyai sokongan rangkaian wayarles built in, plug adapter rangkaian anda ke port USB anda, dan tempat antena di atas komputer anda (dalam kes sebuah komputer desktop), atau masukkan adapter rangkaian ke kad PC kosong slot (dalam kes laptop). Windows secara automatik akan mengesan penyesuai baru, dan mungkin akan meminta anda untuk memasukkan CD yang disertakan dengan adaptor anda.Arahan pada skrin akan memandu anda melalui Configuration Proccess.

Advertisements

One Response to 4 langkah untuk memasang wayarles di rumah anda

  1. I really had been looking for points for my very own blog site and stumbled upon your posting, “4 langkah untuk memasang wayarles di rumah anda Mantiqo’s Site”, will you mind in the event I actually apply a number of ur tips? Thanks -Jodi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: