Ooo..tedah..


hippo1.jpg
NAIROBI (AFP)- Seekor anak badak sumbu yang terselamat daripada gelombang tsunami di pantai Kenya telah membentuk ikatan yang kuat dengan seekor kura-kura gergasi di bandar pelabuhan Mombassa.
hippo2.jpg
Anak badak sumbu ini, yang diberi nama Owen dan berat sekitar 300 kilogram (650 paun), terdampar ke Sungai Sabaki ke Lautan Hindi dan terpaksa kembali ke pantai ketika gelombang tsunami menghentam pantai Kenya pada 26 Disember 2004 sebelum pihak renjer menyelamatkannya.
hippo3.jpg
“Sangat menakjubkan apabila seekor kura-kura jantan yang berusia sekitar satu abad bahagia menjadi “ibu” kepada seekor anak badak sumbu” Kata Paula Kahumbu seorang ahli ekologi yang bertanggungjawab keatas Lafarge Park , kepada AFP.
hippo4.jpg
Selepas kehilangan ibunya, si hippo itu  menjadi trauma. Ia ingin mencari pengganti ibunya. Mujurlah, ia berjumpa si kura-kura dan membentuk satu ikatan yang kuat. Mereka berenang, makan dan tidur bersama. “Anak badak sumbu tersebut akan mengekori si kura-kura sama seperti ia mengikut ibunya. Jika seseorang mendekati kura-kura, si hippo menjadi agresif, seolah-olah melindungi ibu biologisnya, “tambah Kahumbu.
hippo5.jpg
Badak sumbu adalah makhluk sosial dan biasanya akan mengikuti si ibu selama empat tahun
hippo6.jpg
Ini adalah kisah benar yang menunjukkan bahawa perbezaan spesis dan keturunan adalah tidak terlalu penting. Kita semua boleh belajar daripada kedua makhluk Allah ini.
hippo7.jpg

pesanan penulis : tedahhh… kecian nye xda mak…. ingatlah wahai manusia..selagi kita ada mak bapak..hormatilah mereka… sdeh betol la gmba tokk..

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: